Waar ligt Machu Picchu in Peru?

Machu Picchu bezienswaardigheden in Peru

Ben je van plan om naar Peru te reizen en benieuwd naar de locatie van Machu Picchu? Dan ben je op de juiste plek. Machu Picchu is een oude Inca-stad die zich bevindt in de regio Cusco, in het zuiden van Peru. De stad ligt op een hoogte van bijna 2500 meter en bevindt zich op een bergtop tussen de bergen Huayna Picchu en Machu Picchu.

De geografische locatie van Machu Picchu is uniek en opmerkelijk. Het is omringd door adembenemende landschappen, waardoor het een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in Peru is. Als je avontuurlijk bent ingesteld en op zoek bent naar een unieke ervaring, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Machu Picchu.

De geschiedenis van Machu Picchu

Machu Picchu is een verbazingwekkend voorbeeld van de architectuur en technologie van de Inca’s. Hoewel het niet bekend is wanneer de stad precies is gebouwd, wordt aangenomen dat het rond de 15e eeuw werd gesticht.

De stad was waarschijnlijk een belangrijk religieus en politiek centrum tijdens het Inca-rijk. Het diende ook als een veilige haven voor de elite, gescheiden van het gewone volk. Dit komt tot uiting in de hoge muren en de locatie op een afgelegen bergtop.

Na de invasie van de Spanjaarden in 1532, werd Machu Picchu verlaten en raakte het geleidelijk in verval. Het werd pas in 1911 herontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham. Sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijke archeologische vindplaats en een toeristische bestemming.

Belangrijke feiten over de geschiedenis van Machu Picchu:

 • Machu Picchu werd vermoedelijk gebouwd rond de 15e eeuw.
 • Het diende als een belangrijk religieus en politiek centrum voor het Inca-rijk.
 • Na de invasie van de Spanjaarden in 1532 werd de stad verlaten en raakte ze geleidelijk in verval.
 • Hiram Bingham herontdekte Machu Picchu in 1911.

“Machu Picchu is een verhaal van geweldige architectuur, fijne lithische technologie, zorgvuldige landbouwpraktijken en astronomische observatie.” – Johan Reinhard

Met zijn rijke geschiedenis en verbazingwekkende architectuur blijft Machu Picchu tot de verbeelding spreken van mensen over de hele wereld.

Machu Picchu als UNESCO werelderfgoed

Machu Picchu is niet alleen een prachtige toeristische attractie, maar ook een van de meest gewaardeerde culturele schatten van Peru. In 1983 werd Machu Picchu erkend als UNESCO werelderfgoed vanwege zijn buitengewone culturele waarde en historische belang.

“Machu Picchu is een architectonisch en stedebouwkundig meesterwerk, en ook een unieke getuigenis van de Inca-beschaving.”
– UNESCO

Machu Picchu is een indrukwekkend voorbeeld van Inca-architectuur en stedelijke planning. De stad werd gebouwd op een bergplateau tussen de Andes en de Amazone, en was lange tijd verborgen voor de wereld. De ontdekking van Machu Picchu in 1911 door Hiram Bingham zorgde voor internationale belangstelling en deed vele wetenschappers en historici zich onderdompelen in deze bijzondere plek.

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO erkende Machu Picchu als een symbool van de Inca-beschaving en als een cultureel erfgoed van onschatbare waarde. De erkenning is gebaseerd op het belang van de stad als een uitzonderlijk voorbeeld van Inca-architectuur, stedenbouwkunde en landbouwtechnologie.

Machu Picchu trekt jaarlijks miljoenen toeristen van over de hele wereld die komen om deze prachtige oude stad te zien en meer te leren over de fascinerende cultuur en geschiedenis van Peru.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Machu Picchu

Er zijn tal van bezienswaardigheden om te ontdekken in de omgeving van Machu Picchu. Een daarvan is de Huayna Picchu, een berg die uitkijkt over de stad en een prachtig uitzicht biedt op de omliggende bergen en valleien. Een andere populaire attractie is de Machu Picchu-brug, een oude Inca-brug die hoog boven de rivier hangt en alleen toegankelijk is voor avontuurlijke bezoekers.

Als je interesse hebt in Inca-geschiedenis, dan mag je zeker de Inca Trail niet missen. Dit is een oude route die door de Inca’s werd gebruikt en langs enkele adembenemende ruïnes voert, inclusief Wiñay Wayna en Intipata.

Als je tijd hebt, overweeg dan om een uitstapje te maken naar Aguas Calientes, een nabijgelegen stadje dat bekend staat om zijn warmwaterbronnen. Dit is de perfecte plek om te ontspannen na een lange wandeling in de bergen.

Machu Picchu bezienswaardigheden in Peru

Tip: Vergeet niet om voldoende tijd te plannen voor het verkennen van de omgeving van Machu Picchu. Er is zoveel te zien en te doen, en je wilt deze prachtige plek niet missen!

Voorbereiden op je reis naar Machu Picchu

Een bezoek aan Machu Picchu is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van een reis naar Peru. Voordat je vertrekt, zijn er echter een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden om het meeste uit je reis te halen. Hier zijn enkele tips en suggesties voor het plannen van een onvergetelijke reis naar Machu Picchu.

Bereid je wandelvaardigheden voor

Als je van plan bent de beroemde Inca Trail te wandelen, vergeet dan niet dat dit een lange en veeleisende wandeling is. Zorg ervoor dat je in goede conditie bent voordat je vertrekt en zorg ervoor dat je de juiste wandeluitrusting meeneemt. Als alternatief kun je ervoor kiezen om met de trein naar Machu Picchu te reizen of een kortere wandelroute te nemen.

Kies de juiste tijd van het jaar

Het klimaat rond Machu Picchu kan sterk variëren, afhankelijk van het seizoen. De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen van half mei tot en met september. Dit is echter ook de drukste tijd van het jaar, dus als je de drukte wilt vermijden, overweeg dan om in het laagseizoen te reizen.

Boek je ticket van tevoren

Om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt als je aankomt, is het raadzaam om van tevoren je Machu Picchu kaartjes te boeken. Het aantal bezoekers is beperkt tot 2500 per dag, dus als je op een drukke dag komt, kunnen de tickets snel uitverkocht zijn. Zorg ervoor dat je je kaartjes en treinreis van tevoren boekt om verzekerd te zijn van toegang tot deze prachtige locatie.

Overweeg een tour

Een georganiseerde tour naar Machu Picchu kan je helpen om het meeste uit je reis te halen. Je gids kan je niet alleen interessante feiten en geschiedenis over de site vertellen, maar kan je ook helpen bij het navigeren door het complexe transportsysteem van Peru en helpen bij het vinden van de beste accommodatie in de buurt. Bovendien kun je gemakkelijk andere reizigers ontmoeten die ook op zoek zijn naar de ultieme Machu Picchu-ervaring.

Neem de juiste uitrusting mee

Ontdekking van de ruïnes van Machu Picchu vereist niet veel bagage, maar hier is een checklist met dingen die je wel nodig hebt:

 • Geldig paspoort
 • Waterflessen
 • Zonnebrandcrème
 • Insectenwerende middelen
 • Goede wandelschoenen
 • Regenkleding
 • Snacks en eten

Met deze tips en een beetje planning, kun je je reis naar Machu Picchu tot een onvergetelijke ervaring maken. Vergeet niet om te genieten van de prachtige uitzichten en de fascinerende geschiedenis van deze prachtige oude stad.

Hoe bereik je Machu Picchu in Peru?

Als een van de meest populaire toeristische attracties in Peru staat Machu Picchu bekend om zijn prachtige ligging en ongelooflijke geschiedenis als oude Inca-stad. Maar hoe bereik je deze afgelegen plek?

Er zijn verschillende manieren om bij Machu Picchu te komen, afhankelijk van je reisvoorkeuren en budget. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

Per trein

Een schilderachtige treinreis is een van de meest populaire manieren om naar Machu Picchu te reizen. De trein vertrekt vanuit de nabijgelegen stad Cusco en biedt prachtige uitzichten op de Andes-bergen en de omliggende landschappen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten treinen, afhankelijk van je budget en comfortniveau.

Te voet

Voor de avontuurlijke reiziger is wandelen naar Machu Picchu een geweldige optie. Er zijn verschillende wandelpaden die leiden naar de oude stad, waaronder de beroemde Inca Trail. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze paden vaak stevig en uitdagend zijn, dus zorg ervoor dat je goede wandelschoenen en de juiste uitrusting hebt.

Met de bus

Als je tijd wilt besparen en niet wilt wandelen, kun je kiezen voor een busrit naar Machu Picchu. Er zijn verschillende busmaatschappijen die rondleidingen naar de site aanbieden vanuit Cusco en andere nabijgelegen steden. Dit is een betaalbare optie en biedt comfortabel vervoer direct naar de ingang van Machu Picchu.

Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je van tevoren plant en boekt om teleurstelling te voorkomen en ervoor te zorgen dat je een geweldige ervaring hebt tijdens je bezoek aan deze prachtige toeristische attractie in Peru.

Het verkennen van Machu Picchu

Als je eenmaal in Machu Picchu bent aangekomen, is het tijd om deze prachtige oude stad te verkennen.

Begin je verkenningstocht bij de Intipunku, de Zonnepoort, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de stad en de omliggende bergen. Vervolg je reis naar de Tempel van de Zon, waar je indrukwekkende architectuur en stenen muren kunt bewonderen die perfect op elkaar passen. Breng daarna een bezoek aan de Tempel van de Condor, waar je de unieke L-vormige architectuur kunt ontdekken die lijkt op een gigantische condor.

Loop vervolgens door naar het belangrijkste deel van de stad, waar je de tempel van de drie ramen kunt vinden die een prachtig uitzicht biedt op de omgeving. Vlakbij de tempel van de drie ramen vind je het Heilige Plein, waar ceremonies en rituelen werden gehouden om de goden te eren. Vergeet ook niet om naar beneden te lopen naar de stadswijk van de arbeiders, waar je woonhuizen en terrassen kunt zien die nog steeds als landbouwgrond worden gebruikt.

Als je tijd hebt en zin hebt in een korte wandeling, bezoek dan de nabijgelegen berg Huayna Picchu. Dit beklimmen van deze berg biedt een adembenemend uitzicht over Machu Picchu.

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alle bezienswaardigheden te verkennen en breng ook wat tijd door met het rondlopen en genieten van de prachtige omgeving.

Beste tijd om Machu Picchu te bezoeken

Als je van plan bent om Machu Picchu te bezoeken, is het belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om te gaan. Het weer kan namelijk een grote rol spelen bij het verkennen van deze oude stad en de omliggende gebieden. Ook de drukte kan erg verschillen afhankelijk van het seizoen. Hier is wat informatie om je te helpen bij het plannen van je reis.

Beste seizoen om Machu Picchu te bezoeken

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van mei tot september. Dit is de tijd van het jaar waarin er minder kans is op regen en het weer over het algemeen aangenaam is. Een bijkomend voordeel is dat er tijdens deze periode minder muggen en ander ongedierte zijn.

Het regenseizoen in Machu Picchu

Van oktober tot april is het regenseizoen in Machu Picchu. Hoewel het nog steeds mogelijk is om de site te bezoeken tijdens deze periode, kan het weer erg onvoorspelbaar zijn. Regen is vaak hevig en kan urenlang aanhouden.

Drukte in Machu Picchu

Machu Picchu is een populaire toeristische bestemming en kan erg druk zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. De drukte kan van invloed zijn op je ervaring bij het bezoeken van deze historische site. Als je de drukte wilt vermijden, kun je proberen om buiten het hoogseizoen te reizen of om Machu Picchu vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken voor iedereen anders kan zijn, afhankelijk van je voorkeuren en reisplannen. Het is daarom aan te raden om zelf onderzoek te doen en te beslissen wanneer de beste tijd is om te gaan.

Ongeacht wanneer je van plan bent om te gaan, is het van groot belang om je reis goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je de juiste uitrusting bij je hebt. Een goede Machu Picchu reisgids kan je helpen bij het plannen van je reis en ervoor zorgen dat je niets mist.

Cultuur en tradities rondom Machu Picchu

De oude stad Machu Picchu is niet alleen een belangrijke historische en culturele locatie, maar heeft ook een grote invloed op de hedendaagse Peru-aanse samenleving. De inheemse Quechua-bevolking woont al generaties in de omgeving en heeft nog steeds sterke banden met deze iconische oude stad.

De Quechua-cultuur heeft een rijke geschiedenis en een unieke identiteit die tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan. De lokale bevolking houdt nog steeds vast aan traditionele kleding, taal, muziek en dansen die sterk beïnvloed zijn door de oude Inca-beschaving. Tijdens een bezoek aan Machu Picchu heb je de mogelijkheid om deze fascinerende cultuur te leren kennen en te ervaren.

Betekenisvolle festivals

Een van de beste manieren om de lokale cultuur en tradities rondom Machu Picchu te ervaren, is tijdens een van de vele festivals die gedurende het jaar worden gevierd. Het Inti Raymi-festival, dat ter ere van de Inca-zonnegod wordt gevierd, is een van de grootste en meest indrukwekkende festivals in Peru en wordt gehouden in Cusco. Dit festival biedt bezoekers de mogelijkheid om de traditionele kleding, muziek en dansen van de Quechua-bevolking te ervaren.

Naast het Inti Raymi-festival zijn er tal van andere festivals en vieringen in de omgeving van Machu Picchu, zoals het Qoyllur Rit’i-festival en het Corpus Christi-festival in Cusco. Elke viering heeft zijn eigen unieke betekenis en tradities, maar alle zijn een fascinerende manier om de lokale cultuur te ervaren.

De band tussen inheemse bevolking en Machu Picchu

De inheemse Quechua-bevolking beschouwt Machu Picchu als een heilige plek, met veel spirituele en culturele betekenis. Voor hen is het niet alleen een belangrijke toeristische attractie, maar een deel van hun cultuur en geschiedenis dat ze willen beschermen en behouden.

De lokale bevolking is actief betrokken bij het behoud en beheer van Machu Picchu, en er wordt samengewerkt met verschillende organisaties om ervoor te zorgen dat deze oude stad wordt beschermd voor toekomstige generaties. Dit betekent dat bezoekers tijdens hun reis naar Machu Picchu rekening moeten houden met verantwoord toerisme en respect moeten tonen voor de lokale cultuur en tradities.

Tips voor een onvergetelijke reis naar Machu Picchu

Je bent bijna klaar voor je reis naar Machu Picchu! Om ervoor te zorgen dat je reis onvergetelijk wordt, hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Plan je bezoek in de ochtend: Het is een goed idee om je bezoek aan Machu Picchu vroeg in de ochtend te plannen. Het is dan minder druk en je hebt meer tijd om de site te verkennen.
 • Draag goede wandelschoenen: Het verkennen van Machu Picchu vereist veel wandelen en klimmen, dus zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen draagt.
 • Vergeet je camera niet: Het landschap rondom Machu Picchu is adembenemend mooi, dus neem zeker je camera mee om al deze prachtige momenten vast te leggen.
 • Drink genoeg water: Het kan erg warm worden in Machu Picchu, dus zorg ervoor dat je genoeg water bij je hebt om gehydrateerd te blijven.
 • Respecteer de lokale cultuur: Machu Picchu is een heilige plaats voor de lokale bevolking, dus respecteer dit tijdens je bezoek. Raak geen stenen of andere voorwerpen aan en laat geen afval achter.
 • Boek je reis bij een betrouwbare reisorganisatie: Het boeken van een reis naar Machu Picchu kan ingewikkeld zijn, dus zorg ervoor dat je dit doet bij een betrouwbare en professionele reisorganisatie. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Met deze tips in gedachten, ben je helemaal klaar voor een onvergetelijke reis naar Machu Picchu. Veel plezier!

FAQ

Waar ligt Machu Picchu in Peru?

Machu Picchu ligt in Peru, in de regio Cusco, op een bergtop in de Andes.

Wat is de geografische locatie van Machu Picchu?

Machu Picchu bevindt zich op een hoogte van ongeveer 2.430 meter boven zeeniveau, tussen de bergtoppen van de Machu Picchu en de Huayna Picchu.

Wat is de geschiedenis van Machu Picchu?

Machu Picchu is een oude stad die werd gebouwd tijdens het Inca-rijk in de 15e eeuw en diende als een belangrijk centrum voor religie, cultuur en handel.

Waarom is Machu Picchu erkend als UNESCO werelderfgoed?

Machu Picchu is erkend als UNESCO werelderfgoed vanwege zijn buitengewone universele waarde als een goed bewaard voorbeeld van het Inca-rijk en zijn architectuur.

Welke bezienswaardigheden zijn er in de omgeving van Machu Picchu?

In de omgeving van Machu Picchu zijn er andere interessante bezienswaardigheden, zoals de Heilige Vallei van de Inca’s, de stad Cusco en de berg Rainbow Mountain.

Hoe kan ik me voorbereiden op mijn reis naar Machu Picchu?

Om je voor te bereiden op je reis naar Machu Picchu, moet je onder andere je tickets van tevoren boeken, je fysieke conditie evalueren en jezelf informeren over de weersomstandigheden.

Hoe kan ik Machu Picchu bereiken?

Om Machu Picchu te bereiken, kun je de trein nemen vanuit Cusco of Ollantaytambo naar Aguas Calientes en vervolgens een bus nemen naar de ingang van Machu Picchu. Een andere optie is om de Inca Trail te wandelen.

Wat zijn de hoogtepunten van Machu Picchu?

De hoogtepunten van Machu Picchu zijn onder andere de Intihuatana-steen, de Tempel van de Zon, de Tempel van de Drie Ramen en de Zonnepoort.

Wat is de beste tijd om Machu Picchu te bezoeken?

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken is tijdens het droge seizoen tussen mei en september, wanneer het weer stabiel is en er minder kans is op regen.

Wat zijn de cultuur en tradities rondom Machu Picchu?

De cultuur en tradities rondom Machu Picchu zijn sterk beïnvloed door de inheemse bevolking, de Quechua, die nog steeds hun oude gewoonten en gebruiken in stand houden.

Heb je tips voor een onvergetelijke reis naar Machu Picchu?

Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om Machu Picchu te verkennen, respecteer de natuurlijke en historische waarde ervan, en neem warme kleding en comfortabele schoenen mee tijdens je bezoek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest